הפרעת שינה – מה זה?

תוכן עניינים
מעוניינים לפרסם כתבה אצלנו באתר ?
אהבתם?
שתפו עם החברים!

אין זה חידוש גדול שבלא סוללה מכשיר הסלולרי שלנו יפסיק לעבוד.

בהיבט זה הגוף שלנו די דומה למכשיר נייד – בלא שינה מספיקה לא תסופק אנרגיה לגוף, מה שיפריע לתפקוד הבריא והמלא של הגוף.

בלא שינה תקינה לא נצליח בלימודים, בעבודה ולא לנהל מערכת יחסים מאושרת.

אדם בעל הפרעת שינה מאופיין בהתנהגות עצבנית, קושי להתרכז בדבר אחד ותחושה כללית שלילית.

למעשה, במרבית ההפרעות הנפשיות הכרוניות קשיי השינה מופיעים כקריטריון אבחוני.

מושג נוסף אותו כדאי להכיר במסגרת זו הוא – "שיתוק שינה". מצב זה מתקיים לאחר שהאדם התעורר משנתו. בסיטואציה זו האדם לא מצליח להניע את איברי גופו והתחושה היא של שיתוק מלא. במקרים מסוימים הוא גם איננו מצליח להוציא קול מגרונו ואפילו לא לדבר. האדם יכול לפתוח אך ורק את עיניו, אך בלא יכולת לזוז. מיותר לציין שמדובר במצב המעורר לא מעט חרדה ומבהיל מאד ובמיוחד לאחר חלום רע או כשנלוות לכך הזיות. יחד עם זאת, כדאי לזכור שמדובר בתופעה שכיחה שאיננה מסכנת חיים.

 

איך מאבחנים בעיות שינה?

תהליך האבחון של הפרעות שינה כולל, ברוב המקרים, בדיקה מקיפה במעבדת שינה, שתתקיים לאורך שעות הלילה.

על מנת לבצע את תהליך האבחון, ישתמשו המאבחנים במצלמת אינפרה אדום עם רגישות גבוהה, כזו שעובדת גם בתנאי חושך. הקריטריונים לאבחון אינסומניה כוללים קושי לישון ברצף או קושי בהירדמות וכן תפקוד לקוי במהלך היום (במידה ולמטופל הייתה הזדמנות לשינה מספקת). הסימפטומים השכיחים ביותר של אינסומניה הם קושי לשמר שינה, ולאחר מכן, בפער ניכר, קושי להירדם, יקיצה מוקדמת מדי, ושינה שאינה מרעננת.

כאשר מטופלים מתלוננים על עייפות מופרזת במהלך היום, נשקלת אבחנה של נרקולפסיה, היפרסומניה, או הפרעות נשימה שקשורות לשינה. ישנם שאלונים ומדדים שמסייעים למטפל להבחין בין עייפות קלה לעייפות משמעותית במהלך היום, לנטר את השפעות הטיפול, לזהות התנהגויות שמקבעות אינסומניה ולזהות תחלואה נלווית התורמת לאינסומניה או פוגמת בניהולה.

 

הערכת היסטוריית השינה

על פי היסטוריית השינה של המטופל יכול המאבחן לתעד את תוצאות האינסומיה בתפקוד היומיומי ולאפיין כיצד השינה מופרעת.

מטופל שהשתמש בעברו בחומרים ובתרופות ממכרים, כולל תוספי תזונה או תרופות ללא מרשם, עשוי לחוות בעקבות כך הפרעות שינה שונות. היסטוריית השינה עשויה לרמז גם על נוכחותה של הפרעת שינה אחרת, והיא יכולה להתרחש כהפרעת שינה עיקרית, כסימפטום להפרעת שינה אחרת או כהפרעת שינה כתחלואה נלווית. לעתים ניתן ללמוד על מעבר למצב הכרוני של אינסומניה מתוך התיאור בו משתמש המטופל, כאשר הוא אינו מזכיר יותר את גורם הלחץ אלא מתאר את האינסומניה במונחים של ״הבעיה״.

 

סיכום:

הגוף והמוח זקוקים לשינה סדירה, ומשכך נמנום או מנוחה במיטה אינם תחליף לשינה. הפרעות שינה הם שם כולל למגוון בעיות הניכרות במקצבי השינה ובתדירותה, בכמות השינה ובאיכותה, בשינויים התנהגותיים ופיזיולוגיים חריגים המתרחשים במהלכה, ובמעבר בין מצבי שינה ליקיצה.

 

תוספים

מאמרים נוספים
שאולי תאהבו