התקף לב הוא אחד הגורמים המובילים לתמותה ברחבי העולם, ופוגע באיכות החיים של רבים. על אף שישנם גורמי סיכון שלא ניתן לשלוט בהם, כמו גיל מתקדם והיסטוריה משפחתית, ישנם צעדים רבים שכל אחד יכול לנקוט כדי להפחית את הסיכון להתקף לב. במאמר זה, נסקור 5 טיפים חשובים למניעת התקף לב, המבוססים על מחקרים עדכניים ומקורות מהימנים.
1 – שמירה על תזונה בריאה
תזונה מאוזנת ועשירה במזונות בריאים היא אחד הגורמים החשובים ביותר בהפחתת הסיכון להתקף לב. מחקרים מראים כי דיאטה ים תיכונית, המתמקדת בצריכת ירקות, פירות, דגנים מלאים, שמן זית, אגוזים ודגים, קשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב. מומלץ להימנע ממזונות מעובדים, עתירי שומן רווי וסוכר, ולהגביל את צריכת המלח. שילוב של סיבים תזונתיים, כמו אלו שנמצאים בירקות, פירות וקטניות, עשוי גם הוא לסייע בהפחתת הסיכון. ניתן לבדוק את הסיכון להתקף לב במחשבון באתר https://www.shahal.co.il/calc.
2 – פעילות גופנית קבועה
פעילות גופנית סדירה היא מרכיב מפתח בשמירה על בריאות הלב. המלצות ארגוני הבריאות כוללות לפחות 150 דקות של פעילות אירובית בעצימות בינונית, כמו הליכה מהירה או רכיבה על אופניים, מדי שבוע. פעילות גופנית מסייעת בשמירה על משקל תקין, הורדת לחץ הדם, שיפור פרופיל הכולסטרול ושליטה ברמות הסוכר בדם. חשוב למצוא פעילות שנהנים ממנה ולשלב אותה בשגרה היומית, כמו עלייה במדרגות במקום במעלית או הליכה בהפסקות בעבודה.
3 – ניהול מצבי לחץ
לחץ כרוני הוא גורם סיכון נוסף להתקפי לב. תגובות הגוף ללחץ כוללות עלייה בלחץ הדם ובקצב הלב, דבר שעלול להעמיס על מערכת הלב וכלי הדם לאורך זמן. חשוב למצוא דרכים לנהל לחץ, כמו תרגילי נשימה, מדיטציה, יוגה או תחביבים מרגיעים. שינה מספקת, של 7-9 שעות בלילה, חיונית גם היא להתמודדות עם לחץ ושמירה על בריאות הלב. כמו כן, ההתנהלות היום יומית בעבודה משפיעה על מצב הבריאות באופן מצטבר ולכן חשוב להיות מודיעים למצב.
4 – הימנעות מעישון ואלכוהול
עישון הוא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר להתקף לב. החומרים המזיקים בעשן הסיגריות פוגעים בדופן כלי הדם, מגבירים דלקת ומעודדים היווצרות רעלנים בדם. מחקרים מראים שהפסקת עישון, בכל גיל, מפחיתה משמעותית את הסיכון למחלות לב. גם צריכת אלכוהול מופרזת עלולה להזיק ללב, ולכן מומלץ להגביל אותה או להימנע ממנה לחלוטין.
5 – מעקב רפואי שגרתי
מעקב רפואי קבוע חשוב לאיתור מוקדם של גורמי סיכון להתקף לב, כמו יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות או סוכרת. בדיקות שגרתיות יכולות לסייע בזיהוי בעיות בשלב מוקדם, ולאפשר טיפול יעיל יותר. חשוב לעקוב אחר ההמלצות לבדיקות סקר המתאימות לגיל ולרקע הרפואי האישי. כמו כן, יש לשתף את הרופא בכל שינוי או תסמין מדאיג, כמו כאבים בחזה, קוצר נשימה או עייפות יוצאת דופן.