מהי לימפומה – סיבות, תסמינים ואבחנה של סרטן בלוטות הלימפה

תוכן עניינים
מעוניינים לפרסם כתבה אצלנו באתר ?
אהבתם?
שתפו עם החברים!

מערכת הלימפה היא חלק ממערכת החיסון של הגוף. היא מורכבת מרשת של צינורות דקיקים ובלוטות (קשרי הלימפה ). תפקידה לשמר את מאזן החלבונים והנוזלים ברקמות הגוף ולסייע בהובלה של תאים של מערכת החיסון החזרה אל מחזור הדם, כדי לאפשר תגובה יעילה של מערכת החיסון במקרה של פלישת פתוגנים (גורמי מחלה) לגוף. מערכת הלימפה פרוסה על פני כל חלקי הגוף ולכן מחלה במערכת עשויה להופיע בכל אחד מחלקי הגוף. מחלה במערכת הלימפה פוגעת בתפקודים שונים וחשובים של מערכות הגוף.

לימפומה, או סרטן הלימפה, נחלקת לעשרות סוגים שונים, בתוכם כמה קבוצות עיקריות, שהמוכרות ביניהן הן לימפומת הודג'קין ולימפומה שאינה הודג'קין. לימפומות מהסוג השני נחלקות לעשרות סוגים שונים נוספים ולכל אחד מהם מותאם טיפול ספציפי.

לימפומת הודג'קין מופיעה על קשרי הלימפה ואילו סוגים אחרים של לימפומה יכולים להופיע על כל חלק אחר של מערכת הלימפה.

הלימפומה מתחילה בהתרבות בלתי מבוקרת של לימפוציטים, שהם סוג של תאי דם לבנים בתוך מערכת הלימפה והופכת לגידולים, הפוגעים בתפקודי המערכת וגורמים לתסמינים גופניים שונים.

חיידקים

מהם התסמינים והגורמים ללימפומה?

התסמין הראשון שיופיע בחולי לימפומה, יהיה לרוב נפיחות באחת מבלוטות הלימפה (הנקראות גם קשרי הלימפה) – בבית השחי, בעורף, בצידי הצוואר, או במפשעה.

ככל שהמחלה מתפתחת, יופיעו תסמינים נוספים כגון הזעה לאורך הלילה, אובדן תאבון, עייפות בלתי מוסברת, קוצר נשימה, כאבי בטן, לעיתים גוש בבטן אצל ילדים ועוד. מכיוון שלעיתים התלונות אינן ממוקדות, או עקביות – חשוב לפנות לבדיקה גם אם הופיע רק אחד מהתסמינים.

מי נמצאים בקבוצות הסיכון לחלות בלימפומה?

  • גברים – נוטים לחלות במחלה יותר מנשים
  • מבוגרים – ככל שמתבגרים, כך עולה הסיכון לחלות בלימפומה.
  • חשיפה ממושכת לקרינה מגבירה את הסיכון לחלות.
  • מטופלים בכימותרפיה – מחלישה את המערכות ועלולה לגרום להופעת המחלה.
  • אנשים שנחשפו לכימיקלים, כמו למשל קוטלי חרקים וקוטלי עשבים מסוגים מסוימים.
  • חולים במחלות אוטואימוניות, או סובלים מליקוי במערכת החיסון.
  • חולים שנפגעו מגורמי זיהום, הפוגעים במערכת החיסון, כמו מחלת הנשיקה למשל.

כיצד מתבצע אבחון לימפומה

ביופסיה – לרוב מבוצעת בהרדמה מקומית. במהלכה לוקחים דגימה מבלוטת הלימפה המוגדלת, שקיים חשש שהיא נגועה בלימפומה ובודקים אותה בהגדלה במיקרוסקופ.

טיפול בלימפומה

  • סיכויי החלמה מלימפומה עומדים על 50-90 אחוזים, בהתאם לסוג הלימפומה.
  • סיכויי ההחלמה הולכים וגדלים עם השנים מכיוון שהטיפול במחלה משתפר ונעשה יעיל יותר עם הזמן, אך הסיכויים תלויים באבחון מהיר ותחילת טיפול בהקדם.
  • לכל סוג של לימפומה מתאימים תכנית טיפול ספציפי, אך כל סוגי הטיפולים נמשכים בדרך כלל מספר חודשים.
  • רוב הטיפולים נעשים באמצעות שילוב של כימותרפיה והקרנות, עם טיפולים ביולוגיים, לעיתים גם סטרואידים והשתלה של תאי גזע.

תופעות לוואי העלולות להופיע בעקבות הטיפול:

  • תופעות לוואי הנגרמות מהטיפול בקרינה, עשויות להיות בחילה, הקאות, עייפות ונשירת שיער.
  • הכימותרפיה עלולה לגרום לתופעות לוואי משלה, כמו למשל בחילות, כיבים בחלל הפה, פגיעה בפוריות, ספירת דם נמוכה ונשירת שיער.תופעות הלוואי תלויות בסוג הכימותרפיה ועשויות להשתנות ממטופל למטופל.

סיבוכים במחלת הלימפומה עלולים להופיע במקרה של עיכוב בטיפול, או החלטה של המטופל שלא לקבל טיפול. תאי הלימפה הממאירים עלולים להתפשט לרקמות שונות בגוף ולגרום לתסמינים קשים ולבסוף גם למוות.

לסיכום – סיכויי החלמה וטיפולים חדשים המתפתחים ללא הרף

המודעות הגבוהה בקרב הציבור למחלת הסרטן הובילה להשקעה גדולה בפיתוח שיטות טיפול וכיום יש אפשרויות רבות לטפל בלימפומה. סיכויי ההחלמה עולים עם השנים ונותנים תקווה לחולים רבים, המודעים לסכנה ולכך שלמרות הטיפולים, תיתכן גם המשכיות של המחלה, החמרה ומוות.

חלק חשוב מההתמודדות המוצלחת עם המחלה הוא בניה של סביבה תומכת מסביב לחולה, שתעניק לו תמיכה רגשית וסיוע פיזי. הטיפול הרפואי הוא רק חלק מתהליך ההחלמה ואם הוא מלווה בסביבה המעניקה תמיכה רגשית נרחבת ומסייעת להתגבר על משברים וקשיים – סיכויי ההחלמה, או הארכת החיים ושיפור איכות החיים – עולים לאין ערוך.

שמירה על שגרת החיים חשובה גם היא ומסייעת להפחית מהחרדה, העלולה להתלוות לקבלת הבשורה הקשה.

טיפולים משלימים יכולים גם הם לחזק את החולה ואת יכולת ההחלמה שלו. החל בעיסויים מרגיעים, או טיפולי מים וכלה בטיפולים כמו רפלקסולוגיה, נטורופתיה ודיקור סיני – העשויים לקחת חלק בתהליך הריפוי. חשוב לבחור את הטיפול המשלים בשיתוף רופא ולהבטיח שלא תהיה התנגשות עם הטיפול הקונבנציונלי.

שמירה על אורח חיים בריא –  תזונה מחזקת וקלה, פעילות גופנית מהנה ומתונה חשובה לא פחות ויכולה לתרום באופן משמעותי לסיכויי ההחלמה. יחד עם כל אלה, חשוב להפחית את רמות המתח והחרדה ולעסוק בפעילויות מהנות ונעימות, שמשפרות את מצב הרוח ומחזקות את הנפש והגוף.

מאמרים נוספים
שאולי תאהבו